Wednesday, 20 August 2014

Salam Perkenalan

Salam dan hello semua!!

Selamat berkenalan!! Saya, Lynn Safiya. Baru berjinak-jinak dalam dunia blog ni. Agak ketinggalan di situ. Tapi tak pelah...Asalkan ada. We all have to start somewhere, betul tak?

A little info about myself...saya ni dulu berkecimpung dalam bidang undang-undang. Seronok, mencabar, stressful but satisfying. Tapi bila rasa dah ter'over' burn out, saya ambik keputusan nak berhenti kerja. Nak buat business kononnya. Tapi apalah perancangan kita ni sebenarnya, kan? Tak akan dapat melebihi perancangan daripada Allah. Saya minat mengembara melihat dunia orang lain, membaca, menyanyi (dalam bilik air), minat tahap gaban pada warna ungu (thus the choice of blog name and colour) dan bersukan. Masa sekolah pun memang aktif bersukan...Lasak jugak saya masa kecik-kecik dulu!!

Nak dijadikan cerita, agak lama selepas arwah mak dan abah meninggal, saya mengemas sikit-sikit bilik study kita orang adik-beradik masa sekolah dulu. Kemas punya kemas, sekali tu terjumpa kotak kecik. Tergamam sekejap sebab sejak lepas SPM, kotak tu memang ditinggalkan begitu saja...

Masa sambung study, balik study, mula kerja, berkahwin dsb, kotak tu terus jadi pekasam...Tak pernah ingat akan kewujuduan kotak tu...Bila bukak, jeng..jeng..jeng...

Ada beberapa buku latihan (exercise book) masa zaman sekolah dulu. Helaian pertama diselak. Rasa terkejut ada, malu pun ada. Cerpen pertama saya...Agaknya ditulis ketika saya dalam tingkatan 3 atau 4. Saya baca dari mula sampai habis cerpen tu. Bukak pulak buku latihan kedua. Tak silap ada 3 cerpen kesemuanya. Nasib baik tengah duduk masa tu sebab kalau tak, mesti saya jatuh terduduk. Saya fikir, macam mana saya boleh lupa yang masa dulu-dulu, saya ni memang suka menulis??? Terjumpa pulak himpunan puisi-puisi yang ditulis, juga masa zaman teenager dulu. Asyik dok menghadap buku-buku law bertahun-tahun lamanya, saya langsung lupa tentang minat saya yang pertama, iaitu sastera kreatif...

Lama jugak saya fikir. Fikir tentang business yang tak jadi, dan yang jadi pun, tak berapa nak jalan...

Akhirnya, saya bincang dengan suami. Tanya pendapat dia pasal mencuba nasib sebagai seorang penulis...Dia tak tunggu lama, terus belikan saya notebook untuk kegunaan saya. Dan saya pun mula menulis.....Suatu kepuasan yang tidak terhingga bila manuskrip pertama siap, diikuti dengan manuskrip kedua dan kini ketiga...Alhamdulillah...

Apa yang saya tulis??? Nanti kita cerita lagilah ya...

Wassalam,
Lynn




No comments:

Post a Comment

Sila gunakan bahasa yang berhemah. Saya tidak akan bertanggungjawab ke atas komen-komen yang diberikan di sini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Terima kasih....